Het koude weer is terug: hoe onderhoud ik mijn radiator?

De herfst is nu echt aangebroken en met de terugkeer van de kou hebben we onze verwarmingssystemen weer opgestart. Om u deze winter warm te houden, zijn hier enkele goede dingen om in gedachten te houden.

Hoe ontlucht ik een radiator ?

Het is aanbevolen om de radiatoren elk jaar te ontluchten, over het algemeen alvorens de verwarming in werking te stellen. Door deze handeling stroomt de lucht die in de buizen aanwezig is weg. De radiator verwarmt beter en maakt minder lawaai.

De meeste ontluchters bevinden zich aan de bovenkant van de radiatoren. Om ze te kunnen openen en de lucht te laten ontsnappen, hebt u een inbussleutel nodig (zie foto). Sommige ontluchtermodellen kunnen met een eenvoudige platte schroevendraaier geopend worden.

Plaats een opvangbak onder de ontluchtingsschroef om het water dat eruit zal stromen op te vangen.

Draai de ontluchtingsschroef een beetje open met uw sleutel of schroevendraaier. Lucht en waterdamp zullen ontsnappen en wanneer die uit de radiator gestroomd zijn, zal er water uit lopen.

Zodra er waterdruppels uit de radiator komen, laat u de
ontluchter nog enkele seconden open en daarna sluit u hem
(er moet een klein beetje water uit sijpelen, het is niet de bedoeling om al het water uit de radiator te laten stromen).

Extra stap indien u over een individuele ketel beschikt : na de ontluchting is het noodzakelijk om de druk te herstellen. U hebt de druk in de kring immers doen dalen. Die moet hersteld worden door water toe te voegen in de vulkraan ter hoogte van uw ketel. Stop met
vullen wanneer de naald een druk van 1bar bereikt.

Hoe deblokkeer ik een thermostatische kraan ?

Indien bij het opnieuw aanzetten van de verwarming een radiator niet warm wordt, zelfs niet nadat hij ontlucht werd, dan komt het probleem vast en zeker van de thermostatische kraan, die gedeblokkeerd moet worden.

Schroef de ring los met de hand of voorzichtig met een tang. Draai hem in wijzerzin.

Om de stang te deblokkeren gebruikt u de tang of de achterkant van een schroevendraaier of een hamer om voorzichtig enkele keren zachtjes op de stang te duwen. Die zal dan enkele millimeters verder naar buiten komen.
Opgelet: gebruik de tang niet om aan de stang te trekken! Als u ze volledig verwijdert of als u ze breekt, dan zou dat een lek kunnen veroorzaken.

Benut de gelegenheid om de residu’s van stof en vet op de stang te verwijderen en de stang te smeren met een product van het type «WD-40» of enkele druppels olie, wat dit probleem in de toekomst zal voorkomen.

Schroef de thermostatische kop goed recht en in volledig open stand (op 5) opnieuw vast.

Schroef de ring met de hand opnieuw vast en span hem lichtjes aan met de tang.

U bent nu klaar om eventuele problemen met uw radiator op te lossen. Mocht u ondanks dit advies toch een technisch probleem hebben, neem dan contact op met onze Technische Dienst.