Hoe kunt u uw afval beter sorteren?

Een jaar geleden veranderden de recyclagegewoonten in het Brussels Gewest. Op 15 mei 2023 werd het verplicht om voedselafval te scheiden in de oranje zak. Een jaar later vindt u hier ons dossier van mei over afvalsortering en -beheer in onze patrimonium.

Het is niet altijd eenvoudig om het afval correct te sorteren en in de juiste zak te plaatsen. Met de hulp van ons communicatieteam hebben onze collectieve maatschappelijk assistenten al aan verschillende affiches gewerkt om onze huurders te helpen afval te sorteren. Hier is er een die de belangrijkste principes van sorteren in Brussel samenvat:

Kortom:

  • Gele zak of container: Papier en karton
  • Blauwe zak of container: PMD-verpakkingen (Plastic, Metalen et Drankkartons)
  • Oranje zak en container : Etenresten, fruit – en groenteschillen, koffiedik, theezakjes van papier, papieren zakdoeken en servetten, vervallen voedingsmiddelen zonder verpakking
  • Witte zak of grijze/zwarte: Huishoudelijk afval dat niet gerecycleerd kan worden (aluminium, pizzadozen, sigarettenpeuken, graten/botten/schalen, doekjes, maandverbanden, maskers, kauwgom…)

Let op voor containers: voor voedingsafval (oranje bak) is het verplicht om het in een plastic zak te doen voordat u het in de container gooit. In tegenstelling tot ander afval waarvoor geen zak in de container nodig is.

Raadpleeg de website van Net Brussel voor meer details en om de specifieke gevallen voor elke zak te bekijken.

Sorteren en onze huurders

Bij de Brusselse Woning hebben we gemerkt dat er vaak sorteerfouten voorkomen in onze gebouwen. We bieden u enkele eenvoudige en effectieve tips:

  • Leg een sorteermemo naast uw bakken zodat u geen fouten maakt
  • Beperk producten en verpakkingen voor eenmalig gebruik
  • Zet verschillende bakken in elke kamer (keuken, kantoor, badkamer, enz.)
  • Leg het principe van sorteren uit aan kinderen om hun bewustzijn te vergroten

Deze tips kunnen pijnlijke gevolgen voor onze huurders en onze medewerkers voorkomen. Net Brussel behoudt zich het recht voor om afval niet op te halen als de sortering niet wordt gerespecteerd. Het is een moeilijke situatie als containers niet worden geleegd of zakken niet worden opgehaald, zegt een van onze conciërge: “Hoewel veel van onze huurders proberen om goed te sorteren, vinden veel huurders het moeilijk om te weten waar elk afval naartoe moet. Zeker nu oranje zakken verplicht zijn“. Onze modewerkers nemen het dan over om ervoor te zorgen dat de zakken snel worden opgehaald. “Niet opgehaalde zakken trekken ratten en duiven aan. Het is belangrijk dat de vuilnisbakken er niet te lang blijven staan“, benadrukt onze conciërge.

In het geval van ongesorteerde zakken kunnen beëdigde ambtenaren van Net Brussel boetes uitdelen aan de verantwoordelijken. U riskeert een administratieve boete van 75 euro (die kan worden verhoogd). Illegaal dumpen, klein afval weggooien (sigarettenpeuken, papier…), zakken buiten de toegelaten dagen en uren buitenzetten, … zijn allemaal strafbare feiten van zwerfvuil en dus beboetbaar. De Brusselse Woning kan ook boetes opleggen als het afval niet wordt opgehaald door de vuilnismannen.

Wanneer er een gebrek aan sortering wordt geconstateerd, worden onze collectieve maatschappelijk assistenten op de hoogte gebracht en komen ze in actie om het bewustzijn over dit probleem te vergroten: affiches, huis-aan-huisbezoeken en/of het versturen van brieven. Om nog een stap verder te gaan, kunnen er ter plaatse ook workshops over afvalscheiding worden georganiseerd, in de vorm van een spel.

Het idee is om kinderen en volwassenen op een leuke manier te laten zien door middel van activiteiten, om recycling beter in de hoofden van mensen te brengen. Het is altijd leuker en zinvoller om te leren terwijl u plezier hebt! Eén van de activiteiten bestaat uit het reproduceren van de situatie waarin u geconfronteerd wordt met uw vuilnisbakken zonder te weten waar u uw afval moet gooien, met behulp van afbeeldingen in plaats van afval en kleine papieren vuilnisbakken. Degenen die deze rollenspelworkshop al geprobeerd hebben, konden begrijpen wat hun sorteerfouten waren en konden meer leren over recycling.

Binnenkort worden ​​er diverse activiteiten gepland voor huurders in de gebouwen die deze het hardst nodig hebben. Aarzel niet om contact op te nemen met onze collectieve maatschappelijk assistenten als u dit soort activiteiten wenst te organiseren op een van de sites van de Brusselse Woning!