Klimaatplan: start van de werven Versailles III en IV

Het begin van 2024 wordt gekenmerkt door een belangrijke stap in ons Klimaatplan: de start van de renovatiewerken voor de sites Versailles III en IV in Neder-Over-Heembeek. In totaal gaat het om 355 woningen.

In de lente van 2023 lanceerden we officieel ons renovatie- en isolatieplan “Klimaatplan”. Sindsdien zijn de werken in volle gang in de Marollen voor 78 woningen rond het Justitiepaleis en 65 appartementen in de buurt van het Vossenplein. In Neder-Over-Heembeek beginnen de renovaties nu voor twee van de vier fasen in Versailles.

Versailles III
Versailles III - situation projetée

De fase 3 bestaat uit 5 aparte gebouwen, waarvan 3 lage gebouwen en 2 torens; in het kader van ons Klimaatplan zullen enkel de drie lage gebouwen van Versailles fase 3 gerenoveerd worden (de twee grote woontorens zijn niet bij de renovatie betrokken). De werken zullen plaatsvinden in de gebouwen van de Versailleslaan nr. 133, 135, 144, 148 en 150, de Laskouter nr. 1 en de Beizegemstraat nr. 119 en 121 (dus 72 woningen in totaal).

De renovatie begint op 29 januari 2024. Volgens de huidige planning wordt het einde van de werken geschat op eind 2025.

Lees meer over de werken van Versailles III

Versailles IV
Versailles IV - Situation projetée

Deze werf van ons Klimaatplan betreft de gebouwen van fase 4. Deze renovatiewerken zullen worden uitgevoerd aan de gebouwen van de Versailleslaan nr. 138, 140 en 142, de Laskouter nr. 3, 5, 7 en 9 en de Japanse Torenstraat nr. 9, 11 en 13. Dat vertegenwoordigt 283 woningen in totaal.

De werken beginnen op 15 januari 2024. Volgens de huidige planning wordt het einde van de werken geschat op eind 2025.

Lees meer over de werken van Versailles IV

Ons Klimaatplan

Het “Klimaatplan” is een groot renovatie- en isolatieprogramma dat zal toelaten om de gebouwen te isoleren (gevels, daken, vensterramen, beglazing), om de woningen te ventileren (keuken, badkamer, wc, nieuwe dampkappen) en om de technische installaties in overeenstemming te brengen met de normen (elektriciteit, gas, enz.).

Hoewel elk gebouw specifieke kenmerken vertoont, zullen de werken toelaten om:

  • Het verbruik van verwarming van de huurders met gemiddeld 65% te verminderen,
  • De CO2-uitstoot in de atmosfeer met 61% te verminderen,
  • Het gemiddeld EPB-label van de woningen te verbeteren van E naar B (“lage energie”),
  • Het leefcomfort van de woningen te verbeteren.

Tijdens de werken zullen de woningen bewoond blijven, wat wil zeggen dat de huidige huurders niet uit hun appartement zullen moeten verhuizen voor de duur van de werken. Om ze zo goed mogelijk te begeleiden en het goede verloop van de werken te vergemakkelijken, heeft de Brusselse Woning haar sociale begeleiding en communicatie versterkt. Er werd voorzien in sociale begeleiding die speciaal gewijd is aan de werven, voor, tijdens en na de werken, om de huurders die er nood aan hebben individueel te helpen.