Wat u moet doen om brand te voorkomen

Jaarlijks worden in België ongeveer 10.000 branden gemeld. Om de risico’s op brand in uw woning te verminderen, lees u in dit artikel onze aanbevelingen en wat u moet doen.

Dit jaar hebben we brandmelders in woningen vervangen die meer dan tien jaar oud zijn. Behalve het regelmatige stofverwijdering is er geen ander onderhoud nodig. We raden u nog steeds aan om te controleren of het apparaat goed werkt door het één keer per jaar te bellen.

Als uw brandmelder een “piep” laat horen, betekent dit dat de batterij bijna leeg is. Neem contact op met onze Technische dienst om een vervanging aan te vragen. Ter herinnering: het is ten strengste verboden om uw rookmelder te verwijderen of de batterijen ervan te verwijderen.

Respect voor brandveiligheidsapparatuur is ook essentieel. Elk jaar vervangen we tussen 200 en 300 gestolen of beschadigde brandblussers. Laat ze op hun haken hangen en beschadig ze niet. Ze kunnen levens redden!

Risicosituaties vermijden

  • Overbelast uw elektrische circuits niet: vermijd om verscheidene energievretende toestellen aan te sluiten op hetzelfde stopcontact.
  • Reinig de filters van de dampkappen regelmatig om te vermijden dat er zich vet ophoopt, wat zeer brandbaar is.
  • Laat geen frietketel of kookpot zonder toezicht achter op het fornuis.
  • Bewaar brandbare vloeistoffen in goed gesloten houders en ver van warmtebronnen (buizen, boiler…).
  • Hou aanstekers, lucifers en kaarsen buiten het bereik van kinderen en ver van brandbare materialen (gordijnen, papieren…).
  • Trek de stekker van het strijkijzer uit na gebruik.
  • Voor rokers: rook nooit in bed of in de zetel (als u in slaap valt, kan de stof gemakkelijk vuur vatten). Doof uw sigaretten goed alvorens ze weg te gooien.

In geval van brand

Als het een kleine vlam is, dan mag u ze doven door er een vochtige doek over te gooien of met een brandblusser. Bij een grotere brand moet u onmiddellijk 112 bellen.

Als uw woning uitgerust is met een branddeur, verlaat uw woning dan niet, maar bel de brandweer en leg een vochtige dweil onder aan de deur om de rook buiten te houden. Wacht op de brandweer aan de kant van de vensters.

Deze video van de BGHM bevat al deze waardevolle tips om brandrisico’s te voorkomen: